W okresie wielkanocnym należy zadbać o wystrój mieszkania i odświętne nakrycie stołu. Nie może zabraknąć pisanek i kolorowych kwiatów. Pelargonie angielskie, które znacznie wcześniej, bo już w kwietniu dostępne są na rynku, doskonale sprawdzają się jako dekoracje świąteczne. Dzięki cudownym kwiatom i intensywnym kolorom te kwitnące piękności, pierwotnie uprawiane jako rośliny pokojowe, ozdabiają wnętrza na długo przed rozpoczęciem sezonu na rośliny balkonowo-rabatowe. Eksperci z Pelargonium for Europe podpowiadają jak wykonać efektowne dekoracje wielkanocne z pelargonii angielskich oraz kurzych i przepiórczych jaj.
Wielkanocna makrama z pisankami
Alternatywa dla klasycznych dekoracji wielkanocnych:
w tej zawieszonej na suficie karuzeli wzorzyste, przepiórcze jaja zwisają obok ozdobnych gniazdek i różnej wielkości kurzych jaj. Duże jaja zostały umieszczone w makramach, które po napełnieniu wodą, pełnią funkcję miniaturowych wazonów na kolorowe, cięte pelargonie. Aby zrobić takie wazony, należy ostrożnie przyciąć górną skorupkę surowych jaj, odsączyć białko i żółtko i wypłukać skorupy, albo usunąć wierzch z ugotowanych jajek, wyłożyć zawartość łyżką i dokładnie umyć środek.
Wskazówka: Jaja przepiórcze są naturalnie tak różnorodne i mają dekoracyjny wzór, że nie wymagają ozdób. Jaja kurze można dowolnie malować, owijać lub w inny sposób dekorować.


Wielkanocne gniazdo z pelargoniami klasycznymi
Kwiatowe gniazdo to dekoracja, której nie powinno zabraknąć w domu na Wielkanoc. W wiklinowym koszu wystarczy posadzić pelargonie i mulenbekię gęstą (naszyjnik serc) i udekorować go wieńcem utkanym z gałązek. Na koniec umieścić kolorowe pisanki w koszyku i ozdobić aranżację piórkami. Gotowe.
Inspirowany naturą stół wielkanocny z pelargonią angielską i jajkami przepiórczymi
Natura zapewnia najpiękniejszy wystrój:
aby udekorować stół wielkanocny w modnym stylu vintage, wystarczy ułożyć na stole różnokolorowe kwiaty i liście pelargonii oraz ozdobne, przepiórcze jajka.

Kwitnąca pelargonia w ozdobnej doniczce na środku stołu oraz pelargonia cięta przypominjąca miniaturowy bukiecik, przywiązana do serwetki sprawia, że stół jest elegancki i efektowny.
Wskazówka: pelargonie cięte dłużej zachowają świeżość umieszczone we fiolkach wypełnionych wodą.
